Ordu’nun Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde her kış mevsiminde köylerden şehir merkezine yakacak odun getirilmesi zahmeti, fındık kırma fabrikalarından alınan fındık kabuğu ve kömür taşıma telaşı doğalgaz sayesinde artık yaşanmıyor. Bunun yanısıra sonbahar ve kış dönemi özellikle akşam saatlerinde şehrin üstünü kaplayan hava kirliliği de tarih oldu. Doğalgazın Ordu’ya getirilmesini sağlayan isim olan AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Hilmi Güler, 2002 genel seçimleri öncesinde doğalgaz vaadinde bulunmadığı halde Ordu’ya bu hizmeti kazandırarak kış mevsiminde yakılacak binlerce ağacın kesilmesini önlerken, hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit etmesine engel oldu.
DOĞALGAZ BÖYLE GELDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde doğalgazı ilk etapta Mavi Akım hattından-Samsun üzerinden getirmek isteyen Güler, bazı sebeplerden dolayı ihalenin iptal edilmesiyle kararını değiştirmedi. Herkesin bu projenin başlamadan bittiğini düşündüğü bir zamanda kaybedecek zaman olmadığını düşünen Güler, bu kez Sivas üzerinden doğalgaz getirilmesi talimatını verdi. Güler, projeye Giresun ilini de dahil etti. Sivas-İmranlı üzerinden Faz-1, Faz-2 adlı iki ayrı hat ile doğalgaz dağlar, tepeler, ırmaklar aşındırarak Ordu ve Giresun’a ulaştı.
KİMSE İNANMAMIŞTI
2002 genel seçimleri öncesinde doğalgaz vaadinde bulunmadığı halde, Ordu’ya doğalgazı getirmeyi hedeflediğini ancak bunun için zaman ve zemin kolladığını belirten AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Hilmi Güler, “Ordu’ya doğalgaz gelecek” açıklaması yaptığında kimsenin inanmadığına dikkat çekti. Güler, o günleri şöyle anlattı:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığım döneminde Türkiye’de sadece 6 ilde doğalgaz vardı. Biz doğalgazı tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı hedefledik. Ordu’yu da ilk doğalgaz götürülecek iller arasına aldırdım. Ordu’ya doğalgazın geleceği açıklamasını yaptığımda başta kimse inanmamıştı. Ancak kararlılık ve azim benim yapımda vardır. Doğalgazın Ordu’ya gelmesi için gerekli olan boruları toplam 700 TIR getirdi. Bildiğiniz karayollarından değil, o dar ve patika gibi, çamurlu, toprak yollardan geçerek, dağlar, tepeler aşarak geldi. Onlarca işçi dağın başında, dondurucu soğuklarda hatta 10 metre kar olan yerlerde bile kış, soğuk demeden çalıştı. Dağlara, tepelere borular döşendi. Kimi zaman boru hattının önüne ırmaklar çıktı. Irmakların güzergahı değiştirildi. Güzergahı değişemeyecek ırmakların ise metrelerce altından borular geçirildi. 2004 yılında başlayan, 3 yıllık amansız bir çalışma sonunda 2007 yılında Altınordu ilçesine getirilen doğalgaz, birkaç yıl içerisinde tüm meskenlerde kullanılır hale geldi. Altınordu’da sonra Fatsa ve Ünye doğalgaza kavuştu. Sabır ve inatla Ordu’ya kazandırılan bu yatırım yerleşim birimlerinin havasını değiştirdi. Ağaçlar kesilmekten kurtulurken tüpgaz ve soba yakma derdi ortadan kalktı. O bildiğiniz kış aylarında akşam saatlerinde şehrin üzerinde biriken duman tabakası, insanın genzini yakan kömür dumanları artık yok. Bugün Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde 80 bin hane doğalgaz kullanıyor. Şimdi sıra diğer ilçelerimizde”